A felszínalatti vizek rejtett világa - Regisztrálj a Kutatók Éjszakájára!

2020.11.22.
A felszínalatti vizek rejtett világa - Regisztrálj a Kutatók Éjszakájára!
Az ENeRAG H2020 projekt és Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra kutatói három érdekes videóval készülnek a 2020. november 27-28-án megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakájára. Reményeink szerint ezek segítségével az érdeklődők betekintést nyerhetnek a felszínalatti vizek rejtett világába.
 
Tudod-e, hogy a víz a szemünk előtt elzárt régióban, a felszín alatt is folyamatos mozgásban van? Vajon van e összefüggés a felszíni és felszínalatti vizek között? Milyen hatással lehet az emberi tevékenység a felszínalatti vizekre? Hogy viselkedik egy szennyező a szemünk elől elzárt térrészben? Mennyi vizet fogyasztunk mindennapi tevékenységeink során és vajon mennyi víz áll rendelkezésünkre globálisan?
 
A videókban bemutatott egyszerű és mindenki által elvégezhető kísérletekből, és az előadásból játszva megismerheted a válaszokat! :). Kicsiket és nagyokat egyaránt hívunk, várunk e programokra!
 

Egyszerű kísérletekkel a felszínalatti vízszállító rendszerek nyomában

Tudod-e, hogy a víz a szemünk előtt elzárt régióban, a felszínalatt is folyamatos mozgásban van? Mádlné Dr. Szőnyi Judit hidrogeológus a modern hidrogeológia szemszögéből hívja fel a figyelmet a vizek felszíni és felszínalatti folyamataira. Előadásában három kísérlet is bemutatásra kerül, melyek szemléletesen demonstrálják, hogy az emberi tevékenységek jelentős hatással lehetnek a felszíni és felszínalatti vizekre! 
 
Regisztrálj ITT!
 
Kinek ajánljuk? általános iskola - felsős, gimnazista, egyetemista, felnőtt, kifejezetten családos
 
Szereplő: Mádlné Dr. Szőnyi Judit
 
Mádlné Dr. Szőnyi Judit az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi docense, a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra vezetője és az ENeRAG H2020 projekt koordinátora. Fő kutatási területe a felszín alatti vízáramlási rendszerek és a mély karsztok vízáramlási folyamatainak megértése és az eredmények hasznosítása geotermikus, környezeti és szénhidrogén-földtani célból. Az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékén működő  Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra küldetésének középpontjában az ún. modern hidrogeológia, azaz a Tóth-féle medencehidraulika és a medencebeli vízáramlások földtani hatásainak megértése áll. Feladatunknak tekintjük a széleskörű ismeretterjesztést a társadalom valamennyi rétegére kiterjedően. Mindemellett kutatóink az ENeRAG projekt keretén belül különböző felszínalatti fluidumok összefüggéseit vizsgálják. Az összefüggések megértése meghatározza a vízgazdálkodás, a geotermikus energiahasznosítás és az ásványi  nyersanyagok feltárásának és hasznosításnak lehetőségeit. 

 

Mi folyik a talpunk alatt?! Szennyezőanyagok útja a felszín alatt

 
Száztóváros lakói egy szép reggelen arra ébredtek, hogy kedvenc horgásztavukban rejtélyes módon pusztulnak a halak, a tó vize pedig furcsa zöldes árnyalatot öltött. Mi történhetett? Ki lehet a felelős? Tarts velünk a videóban és oldd meg a rejtélyt!
 
Regisztrálj ITT!

 

Szereplő: Baják Petra

Baják Petra, másodéves doktorandusz hallgató vagyok. Doktori kutatásomban a felszínalatti vizek természetes radioaktivitását vizsgálom a biztonságos ivóvíz ellátással összefüggésben. Az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékén működő Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra tagjaként küldetésem középpontjában az ún. modern hidrogeológia, azaz a Tóth-féle medencehidraulika és a medencebeli vízáramlások földtani hatásainak megértése áll. Feladatunknak tekintjük a széleskörű ismeretterjesztést a társadalom valamennyi rétegére kiterjedően. Mindemellett kutatóink az ENeRAG projekt keretén belül különböző felszínalatti fluidumok összefüggéseit vizsgálják. Az összefüggések megértése meghatározza a vízgazdálkodás, a geotermikus energiahasznosítás és az ásványi  nyersanyagok feltárásának és hasznosításának lehetőségeit.
 

Két percben a fenntartható vízgazdálkodásról

Egy felnőtt ember nagyjából 2 liter vizet iszik meg naponta. De mennyi vizet fogyaszt valójában a mindennapi tevékenységei során? És ha már itt tartunk… mennyi víz áll rendelkezésünkre globálisan? Rövid, lényegretörő videónkból megismerheted a válaszokat és megtudhatod, hogy miért fontos a fenntartható vízgazdálkodás!
 
Regisztrálj ITT!
 
Szereplő: Oláh Soma
 
Másodéves földtudományi szakos BSc hallgató vagyok. Fő érdeklődési köröm a fenntartható vízgazdálkodás lehetőségei, különösen a célzott felszínalatti vízutánpótlási rendszerek. Az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékén működő Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra tagjaként küldetésem középpontjában az ún. modern hidrogeológia, azaz a Tóth-féle medencehidraulika és a medencebeli vízáramlások földtani hatásainak megértése áll. Feladatunknak tekintjük a széleskörű ismeretterjesztést a társadalom valamennyi rétegére kiterjedően. Mindemellett kutatóink az ENeRAG projekt keretén belül különböző felszínalatti fluidumok összefüggéseit vizsgálják. Az összefüggések megértése meghatározza a vízgazdálkodás, a geotermikus energiahasznosítás és az ásványi  nyersanyagok feltárásának és hasznosításának lehetőségeit.

Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra és az ENeRAG projekt 

Az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékén működő  Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra küldetésének középpontjában az ún. modern hidrogeológia, azaz a Tóth-féle medencehidraulika és a medencebeli vízáramlások földtani hatásainak megértése áll. Feladatunknak tekintjük a széleskörű ismeretterjesztést a társadalom valamennyi rétegére kiterjedően. Mindemellett kutatóink az ENeRAG projekt keretén belül különböző felszínalatti fluidumok összefüggéseit vizsgálják. Az összefüggések megértése meghatározza a vízgazdálkodás, a geotermikus energiahasznosítás és az ásványi  nyersanyagok feltárásának és hasznosításnak lehetőségeit.