Történet

Rövid története

A Földrajz- és Földtudományi Intézet (FFI) 2005-ben alakult hosszú tárgyalások után, amiben Mindszenty Andrea, Nemes-Nagy József, Horváth Ferenc és Gábris Gyula professzorok játszottak kulcsszerepet. Első igazgatónak Horváth Ferencet, a Geofizikai Tanszék professzorát, nemzetközi szinten is kiemelkedő szakembert választották.

Az FFI, eltérően az ELTE TTK többi intézetétől, számos sajátossággal rendelkezik: két tudományterületet fog össze, amelyeknek külön alap- és mesterképzései vannak. A TTK-n belül a természettudományi területekhez mellett megjelenik a társadalomtudomány, a regionális, társadalom és gazdasági földrajz szakterülete. Az intézet több olyan képzést gondoz, ahol Magyarországon egyedüliként ad ki MSc diplomát: meteorológus, geológus és geofizikus.

Az egykori két tanszékcsoport (földrajz- és földtudomány) két központot alkot. A kidolgozott szervezeti és működési szabályzat rögzíti a két központ egyensúlyát, ami megnyilvánul az Intézeti Tanács összetételében, de abban is, hogy ciklusonként felváltva adja a két központ az intézetigazgatót.

Az intézet a Földrajztudományi és Földtudományi központból áll, amelyen belül 11 tanszék volt: Környezet- és Tájföldrajz, Természetföldrajz, Regionális Tudományi, Társadalom-és Gazdaságföldrajzi, illetve Csillagászati, Geofizika és Űrtudományi, Meteorológiai, Általános és Alkalmazott Földtani, Őslénytani, Ásványtani, Kőzettan-Geokémiai Tanszék. 2023. január 1-ben közös megegyezéssel, több szakmai egyeztetés után a Csillagászati Tanszék kivált és a Fizika Intézethez csatlakozott.

Az intézet alapítása után a vezetők és a munkatársak nem kis erőfeszítésébe került, hogy a hosszú, több évszázados időre visszatekintő oktatási és kutatási értékeket megtartsák, a működőképességet a 21. század megváltozott körülményei között is biztosítsák.

Az Intézet oktatási eredményességét számos hallgatói és oktatói díj, kitüntetés jelzi, kutatási teljesítménye alapján pedig 2022-ben 5 évre megkapta a Magyar Tudományos Akadémia pályázatán az MTA Kiváló Kutatóhely címet!

 

A Földrajz-és Földtudományi Intézet korábbi igazgatói

 

 

 

Horváth Ferenc (2005-2008), egyetemi tanár (Geofizikai és Űrtudományi Tanszék)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szabó Mária (2008-2012), egyetemi tanár, (Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bartholy Judit (2012-2016), egyetemi tanár (Meteorológiai Tanszék)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karátson Dávid (2016-2019), egyetemi tanár (Természetföldrajzi Tanszék)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harangi Szabolcs (2019-2024), egyetemi tanár (Kőzettan-Geokémiai Tanszék)