Csapataink harcban állnak

2020.10.23.
Csapataink harcban állnak

A Telex.hu internetes hírportálnak nyilatkozott Timár Gábor, a Geofizikai és Űrtudományi Tanszék vezetője a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal fejlesztett, az 56-ban
elesett magyar katonák halálának körülményeit bemutató adatbázis készítéséről. Az adatbázis a Hungaricana oldalán ITT érhető el.

“A véres november eleji napokat követően is feltűnően sok olyan esetet találunk, amikor magyar katonákat szovjet járőrök igazoltattak és ennek során le is lőttek. Ez nem igazán arra utal, hogy a két fegyveres erő között fegyverbarátság vagy szövetségi viszony lett volna. A szovjet megszállók egyrészt könyörtelenül erőt mutattak akkor is, amikor valószínűleg nem volt ellenállási szándék, viszont ők – a sorkatonákból álló orosz járőrök – a megszállt országban bizonytalanul érezték magukat, majréztak. Ilyenkor könnyebben elsül a fegyver. Mint az adatokból látjuk: sokszor” - írták a telexnek az adatbázist összeállító kutatók, Tulipán Éva és Timár Gábor.

A teljes cikk ITT olvasható.

Hungaricana

A HUNGARICANA rendszer célja az NKA által támogatott közgyűjteményi digitalizálások eredményeinek bemutatása, publikálása. A honlap egyrészt információt ad a meghirdetett pályázatokról, közli a pályázati eredményeket, illetve egy publikációs felületet biztosít az elkészült adatbázisoknak. Ezek mellett igyekszik teret adni a jó digitalizálási gyakorlatoknak, újszerű eszközöknek, technológiáknak.

Az NKA által támogatott pályázatok mellett számos más, az adott intézmény saját forrásából, esetleg más forrásból finanszírozott adatbázis is elérhető a rendszerben, ezzel is jelezve, hogy a cél a minél szélesebb körű hozzáférés és az egységes keresés biztosítása.

Részletesebben a rendszerről ITT tájékozódhatunk.

A borítókép forrása: Telex.hu, fotó: Fortepan