DÖNTŐBE JUTOTT AZ ELTE CSAPATA AZ IMPERIAL BARREL AWARDON

2024.03.27.
DÖNTŐBE JUTOTT AZ ELTE CSAPATA AZ IMPERIAL BARREL AWARDON
A TTK hallgatói a zöld átállást szem előtt tartva geotermikus probléma megoldásán dolgoznak a nemzetközi tanulmányi versenyen. Az utolsó fordulóra májusban kerül sor.

Az ELTE Természettudományi Kar geológus mesterszakának geológia-vízföldtan, szénhidrogénföldtan és környezetföldan szakirányos, valamint geofizikus mesterszakos hallgatói januárban csatlakoztak az AAPG által szervezett rangos nemzetközi tanulmányi versenyhez, az Imperial Barrel Awardhoz (IBA). Az AAPG geológusokat, geofizikusokat tömörítő nemzetközi geológiai szervezet, amelynek patinás, eredetileg szénhidrogén ipari versenyén a feladat egy választott területet kiértékelése nyersanyagkutatás céljából.

2024-ben a csapatok különleges módon három szakterületről választhattak feladatot: a hagyományos szénhidrogénkutatás mellé a szervezők beemelték a szén-dioxid geológiai tározását (CCUS), valamint az egyre nagyobb teret hódító geotermikus energiaforrások kiaknázását. A témák diverzifikációját a szervezők a zöld energiára való átállás és a klímaváltozás jegyében hozták be a versenybe. A csapatoknak 8 hét állt a rendelkezésükre, hogy a témában kutassanak, felbecsüljék a kockázatokat, és a kiértékelést is elvégezzék. A két hónapon át tartó versenyen a hallgatók komplex földtani vizsgálatot folytattak, szeizmikus és geofizikai értelmezést végeztek.

Az ELTE csapata a geotermikus adatcsomagot választotta, szem előtt tartva a zöld átállás céljait. Jelszavuk "Let's flow with us for the best!" volt. A munka során nagy hangsúlyt fektettek a geológiai háttérre, a hőmérsékleti és a szerkezeti modellre, a geotermikus projekt kivitelezésére, a kockázatbecslésre, és készítettek ajánlást is a további kutatáshoz.

A verseny első fordulóját 2024. március 22-én online formában rendezték meg. Az ELTE-s hallgatók előadását a zsűri nagyra értékelte, elektromosenergia-termelésre vonatkozó kutatási javaslatukkal meg volt elégedve. Így a csapat sikeresen továbbjutott az Imperial Barrel Award verseny döntőjébe.

A csapat tagjai (a képen balról jobbra): Kovács Botond (geológus, csapatkapitány), Györfi Ádám (szeizmikus értelmező), Tóthi Tamara (geofizikus), Szlukovinyi Áron (petrofizikus), Grósz Bence (geológus). A csapatot Szilágyi Imre geoenergiaügyi tanácsadó (Energiaügyi Minisztérium), Zentainé Dr. Czauner Brigitta egyetemi adjunktus (Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék, ELTE TTK), Váradi Kitti doktorandusz (Geofizikai és Űrtudományi Tanszék) segítette a felkészülésben.

A verseny májusban folytatódik, ugyancsak online formában.