I. FÖCIK Kárpát-medencei Természettudományi Verseny 2021

I. FÖCIK Kárpát-medencei Természettudományi Verseny 2021

A VERSENY KIÍRÓJA ÉS RENDEZŐJE: Földtudományi Civil Szervezetek Közössége továbbiakban: FÖCIK

A VERSENY VÉDNÖKE: UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság

SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDŐK: Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság, Magyar Földrajzi Társaság, Magyar Geofizikusok Egyesülete, Magyar Hidrológiai Társaság, Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, Magyar Meteorológiai Társaság, Magyar Természettudományi Társulat, Magyarhoni Földtani Társulat, Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület

SZAKMAI PARTNEREK: MTA Könyvtár és Információs Központ, Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet TÁMOGATÓK: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal; Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat; Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar; MOL Nyrt; CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet (a leendő Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet)

A VERSENY SZERVEZÉSÉVEL ÉS LEBONYOLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK, a FÖCIK honlapján www.focik.hu olvashatók. A versenyt a FÖCIK tagegyesületei földrajz–földtan témakörben magyarországi és külhoni magyar anyanyelvű középiskolák 9–13. évfolyamos tanulói számára hirdeti meg egy kategóriában. A verseny online fordulóira és a Kárpát-medencei döntőre a FÖCIK központi feladatlapokat készít a versenykiírásban megadott forrásokra és szakirodalomra, illetve a középiskolai ismeretanyagra támaszkodva.

A VERSENY ÖT FORDULÓBÓL ÁLL:

1. Élettelen természeti értékeink: Kő kövön megmarad kőzetburokkal (belső erők, földtan, földtörténet, geofizika és bányászat stb.) kapcsolatos feladatok

2. Nemcsak térkép e táj térképészettel, geoinformatikával, tájföldrajzzal, a külső erők felszínformálásával és barlangokkal kapcsolatos feladatok

3. Az időjóslástól a klímaváltozásig légköri jelenségekkel, meteorológiával, klimatológiával, vízrajzzal, a földrajzi övezetességgel és a vonatkozó természettudományi ismeretekkel kapcsolatos feladatok

4. A Kárpát-medence csodás tájai Csoportfeladat, melyben a versenyző csapatok fel lesznek kérve, hogy készítsenek egy legfeljebb 1 perces „fiatalos” bemutatkozó filmet és egy 4 perces kisfilmet a földrajzi/földtani környezetük bemutatásáról. A kisfilmek címe: „A Kárpát-medence csodás tájai és a saját település vagy tájegység neve”. A csapatok által benyújtott versenyfilmeket a Szervezők a FÖCIK honlapján közzé kívánják tenni.

5. Döntő Fizikai jelenléttel megrendezésre kerülő forduló

REGISZTRÁCIÓ: Minden, a versenyen részt vevő csapatnak az első fordulót megelőzően regisztrálnia kell a FÖCIK honlapján az ott leírt útmutató szerint. A nevezés ingyenes. A csapatok regisztrációját 2021. február 15. és 2021. április 15. között várjuk. Határidőn túli regisztrációra nincs lehetőség!

A VERSENY ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓJA: A Föld Napja rendezvényen kerül sor a Verseny ünnepélyes, sajtónyilvános megnyitására 2021. április 23-án a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Stefánia úti „Art Geo” szecessziós palotájában (Budapest, XIV. ker. Stefánia út 14.). A Föld Napja rendezvényre és a Verseny megnyitójára a FÖCIK honlapján lehet regisztrálni. A részvétel díjtalan, az utazás egyénileg történik, ehhez a Szervezők nem tudnak támogatást biztosítani.

CSAPATOK: Egy-egy csapatot 3 diák alkot, akiknek felkészítését felkészítő tanár támogathatja. A diákok 9–13. évfolyamos tanulók lehetnek. A felkészítő tanárok nem vehetnek részt a feladatsorok megoldásában. A verseny során a csapatok – indokolt esetben – egyszer cserélhetnek maximum 1 csapattagot a Versenybizottság engedélyével.

AZ ONLINE FORDULÓK STRUKTÚRÁJA: Minden forduló két szakaszból áll: a  felkészülésből és a  feladatkitöltésből. A felkészüléshez a felkészítő anyagok az aktuális forduló teljes időszaka alatt, a forduló kezdetétől a végéig (szombat 0 órától a következő péntek éjfélig) lesznek elérhetőek. A feladatok kitöltésére, megoldásához az online felületen az adott hét csütörtök 0 órától péntek éjfélig lesz lehetőség. A fordulók feladatsorának megoldására az adott feladatsortól függően 45–90 perc áll rendelkezésre. A feladatsor kitöltését csak egyszer lehet elkezdeni, de az egyes kérdésekre a választ a kitöltési idő befejeződéséig vagy a feladatsor beküldéséig akár többször is lehet módosítani.

A FORDULÓK IDŐPONTJAI:

1. forduló 2021. április 24–30.

2. forduló 2021. május 01–07.

3. forduló 2021. május 08–14.

4. forduló A kisfilmek feltöltési határideje: 2021. május 28.

Döntő a „Geoforgatag” időpontjához igazítva, 2021. novemberében kerül megrendezésre. Helyszíne: Budapest, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Stefánia úti „Art Geo” palotája. A Döntőben részt vevő határon túli csapat(ok) utazási és szállás költségeit a Szervezők állják.

A VERSENY ISMERETANYAGA: Mind az online fordulók, mind a döntő a megadott forrásokra, szakirodalomra, illetve a középiskolai ismeretanyagra támaszkodik.

A VERSENYFILMEK MŰSZAKI PARAMÉTEREI: fájlformátum: mp4 vagy mov, képarány: 4:3 vagy 16:9, tájolás: fekvőkép felbontás: minimum HD (1280×720), maximum full HD (1920×1080), képkocka szám: minimum 30, maximum 60 fps.

FELADATOK PONTOZÁSA: Az online fordulók során egy-egy feladatlap megoldásával, illetve a kreatív feladattal elérhető maximális pontszám 50−50 pont, összesen tehát 4×50, azaz 200 pont. A 12 csapatos Döntőbe a legmagasabb pontszámot elérő tizenegy csapat automatikusan bekerül. Amennyiben a legjobb 11 csapat között van határon túli csapat, úgy a legjobb 12-ikkel egészül ki a döntő, különben a legjobb határon túli csapattal. A döntőbe kerülésnél pontegyenlőség esetén a versenyfilmre kapott magasabb pontszám dönt. Az online fordulókon való részvétel feltétele a stabil- és széles sávú internetes kapcsolat, az online fordulók során bekövetkező műszaki problémák nem képezik jogorvoslati lehetőség alapját. A csapatok „tiszta lappal” indulnak a döntőben, tehát a kvalifikációs fordulók során szerzett összpontszám, vagy az ott elért sorrend nem kerül figyelembevételre. Az eredmények mindvégig nyilvánosan követhetőek lesznek, a feladatsorok megoldókulcsa is elérhetővé válik az egyes online fordulók után 5 munkanappal. Az online fordulók végeredménye és a  döntős csapatok névsora június 11-én kerül kihirdetésre. 

A VERSENY DÍJAZÁSA A DÖNTŐN az első helyezést elért csapat tagjai és a felkészítő tanáruk fejenként 100 ezer Ft , összesen 400 ezer Ft összértékű elektronikai utalványban, a második helyezést elért csapat tagjai és a felkészítő tanáruk fejenként 75 ezer Ft , összesen 300 ezer Ft összértékű elektronikai utalványban, a harmadik helyezést elért csapat tagjai és a felkészítő tanáruk fejenként 50 ezer Ft , összesen 200 ezer Ft összértékű elektronikai utalványban, a legjobb kisfilmet elkészítő döntős csapat tagjai és a felkészítő tanáruk fejenként 25 ezer Ft , összesen 100 ezer Ft összértékű elektronikai utalványban, az egyes FÖCIK tagegyesületek és támogatóink tematikájához köthető feladatokban legmagasabb összpontszámot elért csapatok az adott tagegyesület vagy támogatóink különdíj ában részesülnek.

KAPCSOLAT: szakmai kérdésekben: szakmai@focik.hu szervezési kérdésekben: szervezesi@focik.hu

JOGI KITÉTELEK: A Szervezők a COVID-19 pandémiával kapcsolatban fenntartják a jogot, hogy a kiírás feltételeit, időpontját vagy a döntő személyes megjelenéssel kapcsolatos kitételét megváltoztassák. A Szervezők mind a regisztráció, mind a verseny során a GDPR előírásokat maximálisan figyelembe fogják venni. A csapatok a nevezésükkel hozzájárulnak, hogy a versenyfilmeket a Szervezők a FÖCIK honlapján közzétegyék. A Szervezők a rendszeradatokat folyamatosan figyelik és értékelik. Esetleges visszaélések észlelése esetén a Versenybizottság az adott csapatot kizárja. A csapatok a nevezésükkel a versenyfeltételeket elfogadják.

További részletek ITT érhetők el!

SZERETETTEL VÁRJUK A NEVEZŐ ISKOLÁKAT, TANÁRAIKAT ÉS DIÁKJAIKAT.

Jó felkészülést és sikeres versenyzést kívánunk!

BUDAPEST, 2021. FEBRUÁR 1.

Zelei Gábor

okleveles geofizikus mérnök

a FÖCIK elnöke