Karsztos Nemzeti Parkok (NKFI)

Karsztos Nemzeti Parkok (NKFI)

Karsztos nemzeti parkok változó szerepe az ember-környezet kapcsolatokban, regionális összehasonlítás alapján

A projekt weboldalahttp://karst.elte.hu/knp/index.php

A karsztvidékek sérülékeny területek, ezért számos helyen nemzeti parki védettséget élveznek. Célunk egyrészt, hogy feltárjuk a karsztos nemzeti parkok jellegzetességeit, másrészt a “nemzeti park” mint természetvédelmi koncepció fejlődéstörténetét, különös tekintettel az elmúlt néhány évtized történéseire, Magyarország és a környező országok példáján. Ezért kiválasztottunk ezen országokból egy-egy nemzeti parkot (Aggteleki Nemzeti Park, Szlovák Karszt Nemzeti Park, Tara Nemzeti Park/Szerbia/, Krka Nemzeti Park /Horvátország/, Apuseni Natúrpark /Románia/, ez utóbbi csak natúrpark), melyekkel kapcsolatban választ keresünk az alábbi kérdésekre:
1) Egy karsztos nemzeti park esetében melyik a fontosabb: az élő vagy az élettelen környezet védelme?
2) A klímaváltozás mennyire fontos szempont egy karsztos nemzeti park esetében?
3) Melyek a konfliktusok a megőrzés, kutatás, turizmus között a karsztos nemzeti parkok esetében?
4) A helyi lakosság elfogadja-e, örül-e a nemzeti parknak vagy korlátként él meg bizonyos dolgokat?
5) A közelmúlt társadalmi változásai (pl. rendszerváltás, országhatárok változása, EU) hogyan befolyásolták a nemzeti parkok céljait és eszköztárát?
Mivel kérdéseink részben a karsztos nemzeti parkok természeti adottságaihoz kötődnek, másrészt a nemzeti parkok társadalmi szerepét is vizsgálják, ezért a kutatáshoz integrált földrajzi megközelítésre van szükség, amit kutatócsoportunk szakmai sokoldalúsága és nemzetközisége biztosít.

Projekt vezető: Telbisz Tamás

Résztvevő kutatók: Mari László, Bottlik Zsolt, Kőszegi Margit, Standovár Tibor, Gruber Péter, Alena Gessert, Jelena Ćalić, Jelena  Kovačević-Majkić, Neven Bočić, Petra Radeljak Kaufmann, Imecs Zoltán