Látjuk a jövőt?...

2020.10.22.
Látjuk a jövőt?...

"A tudománynak kétségtelenül lényeges szerepe az, hogy újításokat, a társadalomnak fontos új termékeket eredményezzen, azonban legalább ennyire fontosak az alapkutatások, amelyek esetében a megfigyelések, analitikai adatok, kísérletek segítségével olyan összefüggéseket, jelenségeket írunk le, olyan folyamatokat tárunk fel, amelyek adott esetben a társadalomra hatást gyakorolnak és ezért megismerésük segít adott esetben a negatív hatásokra való felkészülésben. Ezeknek az ismereteknek a hiányában akár elveszthetjük azokat a javakat, amiket megtermeltünk és veszélybe kerülünk mi magunk is.

Gondoltuk volna néhány éve filmeket nézve, könyveket olvasva, hogy egy a társadalmat veszélyeztető vírusterjedés, egy világjárvány következik be vagy bíztunk abban, hogy a technológiailag fejlett társadalom megvéd? Nos, jó felkészülni olyan eseményekre, amelyek a jövőben szintén veszélyeztethetik a társadalmat, akár globális léptékben. Amiről nem tudunk, nem biztos, hogy nincs, amit nem tapasztaltunk, nem biztos, hogy nem következik be....

A tudás tehát kulcskérdés! A Tudományok Fővárosa idei rendezvényén ismét olyan vulkánkitörésekről beszéltem, amelyek hatottak a társadalmakra, sőt, egyes esetekben úgy tűnik a történelmet is formálták. Ezek közül az 1815-ös Tambora kitörést emeltem ki, amelyről nagyon sokat tudunk és ami kiinduló pontja lehet egy jövőbeli stratégiának. De azt is tudjuk már, hogy az elmúlt 2000 évben mintegy 50 ilyen vulkáni esemény lehetett és már vagy egy tucatról rendelkezünk információval. A tudomány, a vulkanológia egyik fontos feladata, hogy növeljük ezeket az ismereteket, mert nem az a kérdés, hogy lesz-e a jövőben ilyen "történelemformáló" vulkánkitörés, hanem az, hogy mikor! Erre az esély pedig jóval nagyobb, mint azt gondolnánk..."

Harangi Szabolcs, a Kőzettani és Geokémiai Tanszék egyetemi tanára

A Tudományok Fővárosa virtuális tudományos fesztiválon tartott előadás ITT hallgatható meg.