Lukács Réka, a Fiatal Kutatók Akadémiájának új tagja

2021.05.05.
Lukács Réka, a Fiatal Kutatók Akadémiájának új tagja

A 2021-2026-os időszakra a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) tagjává választotta Lukács Rékát, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport és a Csillagászati és Földtudományi Intézet kutatóját. Lukács Réka kiemelt célja a kisgyermekesek és a kutatónők helyzetének, valamint a fiatal kutatói életpályának segítése, különösen a földtudományi szakterületen. Az FKA által 2021-ben megválasztott 12 új tag teljes listája ITT érhető el.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének és tagjainak támogatása mellett, 2019 májusában megalapított Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) arra törekszik, hogy felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit és segítsen a megoldásukban. Céljai között szerepel emellett a tudományos kiválóság elősegítése, a tehetséggondozás, valamint a társadalom szélesebb rétegei felé történő minőségi tudományos ismeretterjesztés is, az MTA céljaival és küldetésével összhangban.

További aktuális információk az FKA tevékenységéről:

Az FKA szerteágazó eddigi tevékenységét jól illusztrálja, hogy tagjai 2018-ban felmérést készítettek a fiatal magyar kutatók helyzetéről és problémáiról, az FKA több fontos témában is tudománykommunikációs workshopokat illetve fórumokat tartott. Utóbbiakon az ismeretátadás és ismeretszerzés mellett közvetlen kommunikációs lehetőséget biztosított a fiatal kutatói réteg és a kutatási pályázatok kiírói valamint az MTA Doktori Tanácsának vezetői között. Programjainak többsége az MTA YouTube csatornáján visszanézhető. Az 5. Fiatal Kutatók Fórumán 2021. május 5-én 10:00 órai kezdettel Barabási Albert-László ad elő A tudomány tudománya. Egyéni tudományos életpályák kvantitatív értékelése címmel, melyet nyilvános vitaülés követ.

Az FKA tagjai egyeztetettek a fiatal kutatókat érintő kérdésekről, pályázatokról és életpályamodellről a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete és a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal képviselőivel is. Az FKA 2021 nyarán tervezi a 2018-as, fiatal kutatókat érintő felmérés folytatását is. Emellett idén kísérleti jelleggel elindított egy, a Kuratóriumtól független, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjjal kapcsolatos mentorprogramot, továbbá felhívta a figyelmet a COVID-19 járvány fiatal kutatói életpályára gyakorolt negatív hatásaira is.