Meghívó Stephen Mojzsis professzor nemzetközi hírű geológus előadására

2022.03.31.
Meghívó Stephen Mojzsis professzor nemzetközi hírű geológus előadására

Szeretettel várunk mindenkit egy izgalmas előadásra!

Nagy megtiszteltetés, hogy Stephen Mojzsis professzor, aki jelenleg kollégám a CSFK Földtani és Geokémiai Intézetben elvállalta, hogy előadást tart a PhD kurzusom keretében a legidősebb kőzetek geokronológiájáról. Azt gondolom, hogy előadása sokakat érdekelhet, ez egy különleges alkalom (nem csak a téma, de az előadó személye miatt is), ezért szélesebb körben hirdetem és szeretettel várok rá minden érdeklődőt! Különösen örömmel várok, várunk hallgatókat az előadásra. Kérlek Titeket arra is, hirdessétek ezt az alkalmat a diákok körében. Csatolom az előadás plakátját.

Az előadás ideje: 2022. április 5. kedd 15 óra (ekkor intézeti tanács ülés lesz 14 órától, de Szabolcs igyekszik ezt egy órában megtartani)

Helyszín: Déli tömb 00-623 sz. terem

Az előadás címe: Component geochronology of the world's oldest rocks (and what that means)

Az előadás angol nyelvű

Aki szívesen megismerkedne Mojzsis professzorral személyesen is, azokat szeretettel várjuk az előadás után egy kötetlen teázós beszélgetésre a Kőzettan-Geokémiai tanszékre (aki tud hozzon bögrét magával).

Néhány információ Stephen Mojzsisról:

Nemzetközi szinten ismert és elismert kutató, akinek a google scholar (https://scholar.google.com/citations?user=Rj9HkdoAAAAJ&hl=en) szerint több mint 8500 hivatkozása van. Az egyik legjelentősebb, 1996-os munkájára (Evidence for life on Earth before 3,800 million years ago) eddig több mint 1500 hivatkozást kapott.

-2017 óta az MTA külső tagja

-A University of Colorado Boulder-en Professor Emeritus.

-2021 óta az ELKH CSFK Földtani és Geokémiai Kutatóintézetének munkatársa

Kutatási témái:

A legkorábbi kőzetek geokémiai és kőzettani vizsgálata (stabil- és radiogén izotóp geokémia, nyomelem geokémia). Ehhez kapcsolódóan az atmoszféra-óceán-kéreg kölcsönhatásainak vizsgálata a geológiai időben. A bolygóképződés és az akkréció termális hatásainak numerikus és analitikai modellezése, és ennek nyomainak vizsgálata ásványokban. Mindezen ismeretek tükrében megérteni a bioszféra kialakulásának lehetőségét a Földhöz kozmokémiai szempontból hasonló bolygók esetében.

Üdvözlettel, 

Haranginé Lukács Réka

MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport

CSFK FGI tudományos főmunkatárs