Smart Communities 2.0 (Interreg)

2021.09.29.
Smart Communities 2.0 (Interreg)

Smart Communities 2.0 - How to be smart in the countryside?

A projekt weboldala: http://smartcommunities.eu/

A projekt alapkoncepciója, hogy az ’okos’-ság nem a városok kiváltsága; a fenntartható jólét vidéken is elérhető a legújabb technológiák alkalmazásával. Ehhez a helyi közösségeket kell fejleszteni és bekapcsolni a globális, egyre jobban digitalizálódó világba. A sikeres előprojekt eredményei alapján két fő tevékenységcsoportot tervezünk megvalósítani; (1) az Okos Falu határon átnyúló szolgáltatásokat és (2) az Okos Falu tudástranszfert.
Fő célunk a vidéki települések okossá válásának támogatása konkrét határon-átnyúló szolgáltatások fejlesztésén keresztül. Ezt szolgálja a kifejlesztendő Jó Gyakorlatok Katalógusán alapuló Smart Falu Iránytű, bemutatva, hogy a falvak milyen eszközökkel és tevékenységekkel lehetnek ’okos’-ak lépésről lépésre. Emellett az Okos Adatbázis és Helpdesk egyablakos ügyintézésként egy helyen tesz elérhetővé minden lényeges és aktuális információt, összekapcsolva a falvakat a releváns lehetőségekkel és a kompetens tanácsadókkal egyaránt.
A kifejlesztett szolgáltatások alapján valósul meg a falvakba irányuló tudástranszfer, amelynek célcsoportjai a helyi közösségek: a helyi intézmények (döntéshozók, civil és gazdasági szervezetek) az Okos Falu pilot kurzusok és az Okos Akadémiák esetében, a helyi lakosság (idősek és fiatalok) pedig a Mobil IKT Központ tréningjei, a Térségi Virág Mozgalom tanulmányútjai és a Településfejlesztési Hackathon verseny esetében.
Záró lépésként a falvak fejlődésének mérésére és összehasonlítására egy új, motivációs szolgáltatás kifejlesztése és bevezetése történik meg az Okos Falu Díj formájában, ami a szlovák-magyar partnerek által közösen kidolgozott és tesztelt Okos Falu Indikátor Rendszeren nyugszik. A konzorcium vezetője tapasztalt és helyben beágyazott civil szervezetként híd szerepet tölt be a helyi települések felé, a konzorciumi tag felsőoktatási intézmények pedig a tudást és a fejlesztési kapacitásokat biztosítják a határ mindkét oldalán. A projekt célterülete Nógrád megye, Besztercebánya és Kassa kerületek.