Változatos tengeri őshüllők Villányból

2021.03.28.
Változatos tengeri őshüllők Villányból
A borvidékként híres Villányi-hegység a szőlőtőkék és a mediterrán hangulatú táj mellett földtani és őslénytani ritkaságokat is tartogat!

Az ELTE TTK Őslénytani Tanszék és a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói (Segesdi Martin és Dr. Ősi Attila) új eredményekkel gazdagították a Villányban felfedezett triász időszaki tengeri őshüllőkről alkotott eddigi ismereteinket.

A villányi, több mint 200 millió éves csontmaradványok vizsgálatával betekintést nyerhetünk bolygónk történetének abba az izgalmas időszakába, amikor a furcsábbnál furcsább, vízi életmódhoz alkalmazkodott hüllők alkották a sekélytengerek egyik legváltozatosabb és legfontosabb csoportját. Az utóbbi évek vizsgálatai felfedték, hogy több különböző testméretű (akár 3-4 méteres testhosszú) és különböző táplálkozású ragadozó tengeri hüllő élt az egykori villányi területen a triász időszak során (Nothosaurusok, Simosaurusok, illetve rokonaik).

Ásatási életkép a villányi ősgerinces lelőhelyen

A kutatás legfontosabb eredményei a Palaeobiodiversity and Palaeoenvironments folyóiratban jelentek meg. A témáról további érdekességek olvashatóak a csontokkoprolitok.blog.hu oldalon.

Borítókép: Sekélytengeri élővilág a mai Villány területén, a triász időszakban. Jobbra előtérben egy cápát zsákmányoló Nothosaurus (Pecsics Tibor illusztrációja)