Vulkán nap: Egy piciny ásványban az idő - nagy vulkánkitörések nyomában - Regisztrálj a Kutatók Éjszakájára!

2020.11.26.
Vulkán nap: Egy piciny ásványban az idő - nagy vulkánkitörések nyomában - Regisztrálj a Kutatók Éjszakájára!

Kutatók Éjszakája programsorozat idén november 27-én és 28-án kerül megrendezésre online formában. Regisztrálj a Földrajz- és Földtudományi Intézet kutatóinak változatos programjaira!

Vulkán nap: Egy piciny ásványban az idő - nagy vulkánkitörések nyomában

A vulkáni kőzetekben lévő cirkon kristály különleges lehetőséget ad a kutatóknak, hogy megismerjék a régmúlt vulkáni eseményeit. Az urán, tórium és ólom izotópok arányának méréséből kiszámolható a kristály keletkezésének ideje, amiből következtethetünk a vulkánkitörések korára. E mellett megbecsülhető, hogy mennyi ideig léteznek a vulkánok alatti magmatározók. Az eredmények izgalmasak: rámutatunk arra, hogy 14-18 millió évvel ezelőtt hatalmas robbanásos vulkánkitörések zajlottak a Kárpát-medencében és ez a vulkáni esemény volt Európában az elmúlt 20 millió évben a legnagyobb!

Lukács Réka videófelvételen rögzített előadása ITT tekinthető meg.

Kinek ajánljuk? gimnazista, egyetemista, felnőtt

Regisztráció ITT.

Szereplő: Haranginé Lukács Réka

Lukács Réka (PhD) vulkáni képződményekkel foglalkozó kutató vagyok az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportban. Tudományos munkám elsősorban a cirkon ásványon alapuló kormeghatározásra irányul. A kapott adatok alapján vulkáni kitörések idejét és a vulkánok alatti magmatározók fennállásának hosszát határozom meg, de következtetek a magmakamrában zajló folyamatokra is. Elsősorban a térség legnagyobb és legfiatalabb vulkánkitöréseit tanulmányozom.